USA prohrály spor ohledně pravidel pro označování původu masa

18.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. května (ČTK) - Spojené státy prohrály spor s Kanadou a Mexikem ohledně označování původu masa, své zákony tak nyní musejí uvést do souladu s globálními obchodními pravidly. Rozhodla o tom dnes Světová obchodní organizace (WTO). Odmítla tak odvolání Spojených států proti dřívějšímu rozhodnutí, podle něhož americké předpisy pro označovaní původu masa diskriminují dovoz hospodářských zvířat.

Spojené státy nyní požadují, aby maloobchodníci u masa uváděli, kde se zvíře narodilo, kde vyrostlo a kde bylo poraženo. Kanada a Mexiko ale podle listu The Wall Street Journal tvrdí, že američtí zpracovatelé masa kvůli problémům a nákladům spojeným se sledováním původu dávají přednost zvířatům z USA.

Všechny tři země, tedy USA, Kanada a Mexiko, jsou přitom už více než 20 let členy Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA).

Kanada a Mexiko po dnešním rozhodnutí WTO podle agentury Reuters připravují obchodní sankce vůči USA, čímž zvyšují tlak na americký Kongres, aby nynější zákony zrušil. \"Naše vlády budou od WTO požadovat povolení k odvetným opatřením vůči americkému exportu,\" uvedli ve společném prohlášení kanadští a mexičtí ministři obchodu a zemědělství.

Republikáni, kteří mají v americkém Kongresu většinu, signalizovali, že by mohli zahájit kroky ke zrušení zákonů již tento týden. Mnozí demokraté a ochránci práv spotřebitelů se však současných pravidel zastávají.

\"Pokud nebude Kongres okamžitě konat, Kanada a Mexiko uvalí cla na desítky amerických produktů,\" uvedl prezident americké Národní rady producentů vepřového Ron Prestage. \"To znamená rozsudek smrti pro americká pracovní místa a export,\" dodal.

Některé organizace na ochranu spotřebitelů nicméně tvrdí, že současné zákony zajišťují kupujícím nezbytné informace. Organizace Public Citizen například upozorňuje, že současná pravidla pro označování masa podle loňského průzkumu podporuje devět z deseti Američanů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK