Asociace: Export českých zbrojařských firem poroste i letos

19.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. května (ČTK) - Export českých zbrojařských firem patrně poroste i letos na rekordní hranici kolem 14 miliard korun. Růst bude podle odhadu Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu zhruba pětinový. ČTK to na veletrhu Idet v Brně řekl prezident asociace Jiří Hynek. Loni zbrojaři podle odhadu asociace vyvezli vojenský materiál za 11,8 miliardy, předloni za 7,6 miliardy korun.

Odběratelé podle Hynka v poslední době rozšiřují objednávky, už jim nestačí prostý nákup techniky. \"Dodávky jsou často podmiňovány požadavky na školení lidí, vybudováním opravárenských závodů či přenosem části výroby. Čím dále více států nechce být závislých na dodavateli a chtějí mít výrobní a opravárenské kapacity na svém území,\" uvedl Hynek.

V tom podle něj spočívá konkurenční výhoda českých firem. \"Oproti našim západním konkurentům jsme ochotni těmto požadavkům vyhovět. Očekáváme, že tyto požadavky se v budoucnu stanou naprosto běžnými,\" uvedl Hynek.

Potenciál růstu v krátkodobém horizontu příštích dvou let je podle něj v teritoriích Asie a Afrika. Přesná data jsou zatím k dispozici jen za rok 2013. Tehdy české firmy vyvážely z 30 procent svoje zboží do států Evropské unie, z 20 procent do Asie a na Blízký východ a z deseti procent do USA. Čtvrtinu exportu tvořila letecká technika, pětinu pozemní vozidla, následovala elektronika, munice a ruční palné zbraně.

Většina firem, které se zabývají výrobou vojenského materiálu, má i významný podíl civilní výroby. Celkově je v těchto podnicích zaměstnáno zhruba 22.000 lidí, z toho asi 20 procent se přímo podílí na vojenské výrobě. Celkový obrat těchto firem je odhadován na 90 miliard korun. \"Obecně platí, že obranné technologie jsou ve firmách tahounem i civilní výroby,\" uvedl Hynek.

Atypickým znakem českého obranného průmyslu je podle něj abnormálně vysoký podíl exportu odhadovaný na 90 procent celkové produkce ve srovnání s tuzemským trhem. \"Jinde to běžně bývá deset až 30 procent. Je to částečně zaviněno malým tuzemským trhem a jeho nestabilitou, jako jsou časté změny v rozpočtu a koncepci, dlouhodobě chybějící střednědobý plán. Druhý aspekt, který významně posiluje export, je to, že čeští výrobci v dobách krize prošli restrukturalizací a získávají zahraniční zákazníky především díky dobrému poměru kvality a ceny,\" dodal Hynek. Podle něj se zatím krize na Ukrajině nepromítla do zvýšené poptávky, spíše se promítne do exportů v letošním roce.

Export vojenského materiálu v miliardách korun: Rok Export 2011 4,3 2012 6,1 2013 7,6 2014 (odhad) 11,8 2015 (odhad) 14,0

Zdroj: Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK