UBS souhlasila s pokutou 545 milionů USD v kauze devizových trhů

20.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 20. května (ČTK) - Švýcarská banka UBS souhlasila, že zaplatí americkým úřadům úhrnnou pokutu 545 milionů dolarů (13,4 miliardy Kč), aby ukončila vyšetřování podvodů na mezinárodním měnovém trhu. Největší švýcarská bankovní skupina je jednou z pěti velkých bank, které úřady v Británii a Spojených státech potrestaly za manipulace na devizovém trhu. Očekává se, že dohody s vyšetřovateli oznámí i další čtyři konkurenti.

Švýcarský peněžní dům dnes uvedl, že dosáhl dohody s ministerstvem spravedlnosti USA, americkou centrální bankou a regulačním úřadem státu Connecticut. Na oplátku nebude kvůli manipulacím na měnovém trhu čelit v USA trestnímu stíhání.

Banka zároveň přistoupila na to, že přizná vinu v případu manipulace s klíčovou londýnskou úrokovou sazbou LIBOR. Ta je globálně využívanou sazbou, od níž se odvozují úroky pro značné množství soukromých i veřejných transakcí.

UBS se v této věci podařilo získat imunitu, když v roce 2012 dosáhla dohody, která ji chránila před trestním stíháním. Američtí vyšetřovatelé ale dohodu zrušili, když se začalo šířit vyšetřování kvůli skandálu na devizovém trhu. Ten je největším trhem v rámci finančního systému a jedním z nejméně regulovaných. Denně se zde zobchodují měny v hodnotě 5,3 bilionu dolarů.

Švýcarský bankovní dům v rámci kauzy LIBOR souhlasil, že uzná svou vinu v jednom bodě obžaloby, která jej vinila z podvodu prostřednictvím síťové komunikace. Dále přistoupil na tříleté zkušební období a pokutu 203 milionů dolarů. Tato suma je podle UBS již zahrnuta v celkové částce.

\"Chování malého počtu zaměstnanců bylo nepřijatelné a podnikli jsme náležité disciplinární kroky,\" uvedli v dnešním sdělení předseda představenstva Axel Weber a výkonný ředitel bankovní skupiny Sergio Ermotti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK