Sněmovna opět nerozhodla o další podpoře biopaliv

20.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Sněmovna dnes v prvním čtení opět nerozhodla o kontroverzním vládním návrhu na prodloužení daňové podpory biopaliv. Debatu provázela silná kritika místopředsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska na adresu vládní koalice. Označil ji mimo jiné za vládu lži, podvodu a korupce.

Kalousek zkritizoval vládní poslance hlavně za to, že dnes v jiné novele odmítli hlasovat pro ukončení daňové podpory biopaliv. Ačkoli šlo o návrh vládního poslance, podpořilo ho jen šest vládních poslanců. Kalousek tvrdí, že podpora biopaliv poslouží především skupině Agrofert, kterou vlastní ministr financí Andrej Babiš (ANO). \"Jste vláda podvodníků, jste vláda korupčníků, jste vláda lhářů,\" prohlásil. Babiše označil za \"hlavního zloděje\".

Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) byla Kalouskova slova na plénu za hranou. Kalousek sám vyzval poslance, aby ho za jeho slova pohnali k odpovědnosti. Hamáček před poslanci vystoupil, proti Kalouskovi svoji stranu hájil a odmítl jeho narážky na kupování poslanců. \"My nejsme na prodej a nebudeme,\" řekl.

Kalousek tvrdí, že Babišův Agrofert díky nové daňové podpoře biopaliv první generace získá pět miliard korun. Babiš to označil za lež. \"Zásadně odmítám Kalouskovy lži, že je to nějakých pět miliard,\" řekl dnes Babiš novinářům.

Klub TOP 09 a Starostů si posléze vyžádal přestávku na poradu, přidal se i klub ODS a jednání Sněmovny tím pro dnešek skončilo. Schůze bude pokračovat ve čtvrtek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK