Akcie v USA po zveřejnění zápisu z Fedu mírně klesly, dolar rostl

21.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. května (ČTK) - Americké akcie ve středu převážně oslabily. Důvodem byl zápis z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed), který nezměnil současné očekávání o načasování zvyšování úroků v USA. Klesaly hlavně letecké společnosti.

V závěru obchodování index Dow Jones oslabil o 26,99 bodu, tedy 0,15 procenta, na 18.285,4 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 klesl o 1,98 bodu, neboli 0,09 procenta, na 2125,85 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 1,71 bodu, čili 0,03 procenta, na 5071,74 bodu.

Index Dow Jones uzavřel předchozí dvě seance na rekordním maximu a byl na nejlepší cestě k dalšímu rekordu i ve středu. Po zápisu se však nakonec předchozích zisků vzdal.

Většina členů měnového výboru Fedu by podle dubnového zápisu považovala zvýšení úroků v červnu za předčasné. Vesměs ale očekávají, že největší světová ekonomika překoná zimní útlum. Investoři stále počítají se zvýšením úroků v letošním roce, načasování je však stále více nejasné.

Index S&P průmyslových společností oslabil o 0,37 procenta. Akcie aerolinek Southwest Airlines kvůli obavám z poklesu počtu cestujících klesly o 9,09 procenta a celý index dopravního sektoru o 1,96 procenta. Ztrácely také akcie bank Citigroup a J.P. Morgan kvůli pokutě za manipulace na devizových trzích.

Americký dolar rostl a vůči euru stoupl nejvýše za tři týdny. Dolar táhne vzhůru už zhruba rok ukončování uvolněné měnové politiky v USA a vyhlídky na brzké zvyšování tamních úrokových sazeb. Naproti tomu Evropská centrální banka (ECB) svou měnovou politiku za poslední rok výrazně uvolnila a hodlá v tomto směru pokračovat až do podzimu příštího roku.

V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,25 procenta na 1,1122 USD, když během dne se propadlo až na 1,1062 USD. Vůči jenu dolar posílil o 0,34 procenta na 121,49 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK