Akcie v USA ve čtvrtek zpevnily, index S&P 500 je na rekordu

22.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek posílily a širší index S&P 500 uzavřel na novém rekordu. Poslední slabší statistické údaje totiž posílily očekávání, že úrokové sazby v USA se nezvýší už v červnu, jak se část analytiků domnívala. Analytici nicméně upozorňují, že objem obchodů byl podprůměrný, což naznačuje, že ne všichni akciím věří. Na devizových trzích oslabil dolar.

Dow Jonesův index zůstal téměř beze změny, přidal pouze 0,34 bodu, a uzavřel na hodnotě 18.285,74 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 ale o 0,23 procenta zpevnil a uzavřel na novém rekordu 2130,82 bodu. Index technologického trhu Nasdaq přidal 0,38 procenta na 5090,79 bodu a zůstal těsně pod rekordem.

Nejnovější statistika z USA ukázala, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden rostl více, než se čekalo. Zveřejněna byla i čísla z realitního trhu, podle nichž prodej starších domů překvapivě klesl. Zpracovatelský sektor zůstává v květnu zatím slabý.

Zástupci americké centrální banky (Fed) zatím vylučují, že by se Fed chystal zvýšit úroky už příští měsíc. Investoři nyní budou pozorně sledovat dnešní projev šéfky Fedu Janet Yellenové, který by mohl naznačit, kdy Fed úrokové sazby poprvé od roku 2006 zvýší.

Ceny ropy se ve čtvrtek druhým dnem v řadě zvýšily, což pomohlo vzhůru akciím ropných společností. Index S&P energetického sektoru vzrostl o 0,84 procenta.

Dolar ve čtvrtek poprvé v tomto týdnu oslabil vůči euru. Investoři totiž po statistických údajích nebyli ochotni uzavírat nové pozice. Euru také pomohly zprávy, které naznačily, že ekonomika eurozóny se začíná zotavovat. Euro tak vůči dolaru přidalo 0,1 procenta na 1,1125 USD. Dolar k japonskému jenu klesl o 0,4 procenta na 120,97 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK