Sněmovna schválila úpravu skládání jistiny u veřejných dražeb

22.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Dražební jistinu při veřejných dražbách bude možné skládat v hotovosti asi jen do částky, kterou jako limit stanoví zákon o omezení plateb v hotovosti, tedy do 270.000 korun. Počítá s tím poslanecká novela zákona o veřejných dražbách, kterou dnes zrychleně už v úvodním kole schválila Sněmovna. Normu nyní posoudí senátoři.

Zákon o dražbách se dostane do souladu s novelou zákona o omezení plateb v hotovosti. Norma byla přijata loni a nově stanoví limit pro placení právě na úrovni 270.000 korun.

Z novely však zmizelo ustanovení, které říkalo, že nad stanovený limit je možné platit v hotovosti, pokud to vyžaduje zvláštní zákon. V souvislosti s dražebním zákonem, v němž nyní činí hranice 15.000 eur (asi 410.000 korun), to vyvolává nejasnosti. Zrušení ustanovení ztížilo podle předkladatelů z řad poslanců ANO, TOP 09 a Starostů, KSČM, ODS a KDU-ČSL situaci všem dražebníkům, hlavně krajům, obcím i státu.

Ze zákona o dražbách navrhují poslanci také vypustit ustanovení, které upřednostňuje hotovostní platbu za vydraženou věc. Nově by mělo záležet pouze na dražebníkovi, jaký způsob platby stanoví.

Schvalování normy doprovodila nepřesnost, když poslanci sice odhlasovali, že o ní budou moci rozhodnout zrychleně, ale o samotné novele už nehlasovali. Potom, co chybu odhalili, se ke schvalování zákona poměrně složitou procedurou vrátili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK