Nizozemsko začne prodávat zestátněnou banku ANM Amro na burze

22.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 22. května (ČTK) - Nizozemská vláda dnes rozhodla o zpětné privatizaci znárodněné nizozemské banky ABN Amro formou primární emise akcií; její návrat na akciový trh by měl začít už letos. Kabinet to doporučil parlamentu, jehož souhlas je zapotřebí. První část akcií by mohla jít na trh už na podzim, sdělil podle agentury Reuters ministr financí Jeroen Dijsselbloem.

Rozhodnutí vlády je klíčovým krokem k jedné z největších primárních emisí v Evropě od finanční krize. ABN Amro měla na konci loňského roku účetní hodnotu téměř 15 miliard eur.

V první tranši primární emise ABN Amro by se mělo prodat 20 až 30 procent akcií. To by mělo vynést podle analytiků až 3-4,5 miliardy eur (123 miliard Kč) a vláda tyto peníze použije ke snížení státního dluhu. Vláda zůstane akcionářem banky ještě řadu let, dodal Dijsselbloem.

Prodej ABN Amro v rámci primární emise dnes schválilo i představenstva banky. Uvedlo také, že banka za poslední rok postoupila v interních přípravách na privatizaci.

ABN Amro byla kdysi jednou z největších finančních institucí v Evropě. Před vypuknutím finanční krize v říjnu 2008 se dohodla na svém převzetí konsorciem vedeným Royal Bank of Scotland, transakci ale krize překazila. Po vypuknutí krize Nizozemsko muselo aktivity ABN Amro a další banky Fortis zestátnit, aby zabránilo jejich krachu, který by mohl ochromil finanční systém v zemi. Nizozemskou vládu tehdy záchrana domácího finančního sektoru vyšla na 40 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK