Důvěra v českou ekonomiku se v květnu mírně zvýšila na 10,4 bodu

25.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Důvěra v českou ekonomiku se v květnu meziměsíčně mírně zvýšila o 0,4 na 10,4 bodu. Vyplývá to z výsledků konjunkturálního průzkumu, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). U samotných podnikatelů stoupla důvěra o 0,8 bodu, u spotřebitelů naopak o 0,7 bodu klesla.

V průzkumu se ČSÚ ptá podnikatelů a spotřebitelů, zda se podle nich situace v budoucnu zlepší, zhorší, nebo nezmění. Zveřejňovaným výsledkem je takzvané konjunkturální saldo, tedy rozdíl mezi kladnými a zápornými odpověďmi v procentech. U podnikatelů činilo saldo v květnu 12,7 bodu, kdežto u spotřebitelů pouze 1,3. Souhrnná důvěra pak dosáhla zmíněných 10,4 bodu.

Ačkoli meziměsíčně důvěra stoupla u podnikatelů, ale u spotřebitelů klesla, meziročně jsou výsledky průzkumu výrazně lepší ve všech oblastech. Loni v květnu totiž činilo souhrnné saldo jen 7,1 bodu, u samotných podnikatelů 9,9 bodu, a u spotřebitelů bylo dokonce na minus čtyřech bodech.

V jednotlivých odvětvích se důvěra mezi podnikateli meziměsíčně mírně zvýšila u služeb a průmyslu. Ve stavebnictví se nezměnila a v obchodě se mírně snížila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK