Sklárna Moser loni zvýšila obrat o 15 procent na 400 milionů Kč

25.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Karlovarská sklárna Moser loni zvýšila obrat o zhruba 15 procent na 400 milionů korun. Podobný růst očekává i letos. ČTK to dnes sdělil ředitel a předseda představenstva společnosti Antonín Vlk. Jiné ekonomické ukazatele včetně zisku nezveřejnil.

Podle něho se letošní rok vyvíjí podobně. \"Zatím se zdá, že prodeje jsou proti loňsku zhruba o deset až 12 procent vyšší. Věříme, že růstový trend bude pokračovat. Máme zpracovaný byznys plán na pět let a předpokládáme meziroční nárůsty tržeb, stabilní tvorbu zisku, abychom mohli investovat do firmy a zabezpečit udržitelný rozvoj firmy,\" podotkl Vlk.

Firma výrazně exportuje, pilíř prodejů tvoří deset zemí, například USA, Anglie, Rusko, Čína či nově arabské země. Prodeje v Rusku sice loni kvůli výraznému oslabení rublu a propadu tamní ekonomiky klesly, podle Vlka ale tento pokles kompenzoval růst v ostatních zemích.

Změny ve společnosti a nové trendy, kdy lidé stále více pijí z plastu, Moser donutila ke změně firemní strategie. Z nápojového skla, což byl až do nedávna hlavní pilíř výroby karlovarské sklárny, se postupně přesouvá do uměleckých předmětů. Ty nyní tvoří už zhruba polovinu produkce.

\"Je to cílená věc. Posledních pět až sedm let v souladu s byznys plánem posilujeme podíl výroby dekorativních předmětů. Tvůrčí potenciál výtvarníků se zde lépe materializuje. V nápojovém skle jste limitován tvarem, velikostí i cenou. V oblasti dekorativních předmětů se ty limity mírně stírají,\" vysvětlil důvody změny Vlk.

Do umělecké tvorby spadá i zatím poslední netradiční zakázka. Pro kazašského prezidenta Moser vyrábí velkou barevnou broušenou dózu. Do prezidentského paláce v Astaně z Karlových Varů vyrazí v polovině června.

Manufakturu Moser založil v roce 1857 v Karlových Varech rytec a obchodník Ludwig Moser. V krátké době po otevření sklárny se stal císařským dvorním dodavatelem. Firma stále vyrábí podle původních nákresů a postupů, díky ručnímu zpracování je každý výrobek jedinečný. V současné době sklárna, která je akciovou společností s výhradně českým kapitálem, zaměstnává 325 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK