Prodej nových rodinných domů v USA v dubnu silně vzrostl

26.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. května (ČTK) - Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech se v dubnu výrazně zotavil a ceny prodávaných obytných realit silně vzrostly. Dnešní údaje ministerstva obchodu USA naznačují zesílení dynamiky na trhu, který loni celkově stagnoval. Po březnovém prudkém poklesu se prodej proti předešlému měsíci zvýšil o 6,8 procenta na celoroční tempo 517.000 domů.

Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali, že v dubnu se prodej zvýší na 510.000 domů.

V meziročním srovnání byl prodej nových domů v dubnu vyšší už o 26,1 procenta. Střední cena prodaného domu se zvýšila o 8,3 procenta a dostala se těsně k úrovni 300.000 dolarů (7,5 milionu Kč).

K zotavování realitního trhu přispívá zejména příznivý vývoj na americkém trhu práce. Zaměstnavatelé za poslední rok vytvořili více než tři miliony pracovních míst.

Také výstavba obytných domů ve Spojených státech se v dubnu výrazně zvýšila a její tempo dosáhlo nejvyšší hodnoty za skoro sedm a půl roku. Americký trh obytných realit, který je jednou z klíčových součástí největší světové ekonomiky, loni rostl jen slabým tempem a jeho expanze zaostala za silným růstem ekonomiky a zaměstnanosti. Letos by jej ale měly podpořit levné hypotéky a oživování trhu práce, které zvyšuje mzdy, a tím podporuje novou výstavbu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK