Ceny ropy obnovily pokles, sráží je silný dolar a těžba v USA

26.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 26. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes obnovily pokles a severomořská ropa Brent sestoupila pod 65 dolarů za barel. Trh se dostal znovu pod tlak sílícího dolaru, navíc poslední údaje z USA vyvolaly obavy z obnovení růstu těžební aktivity na břidlicových ložiscích ve Spojených státech.

Cena Brentu kolem 16:40 SELČ odepisovala 1,8 procenta na zhruba 64,35 USD za barel. Cena americké lehké ropy WTI klesala podobným tempem a pohybovala se kolem 58,65 dolaru.

V USA se minulý týden podle údajů společnosti Baker Hughes takřka vůbec nesnížil počet hloubených vrtů, který je ukazatelem budoucího vývoje těžby. Vlivná investiční banka Goldman Sachs uvedla, že ceny ropy jsou teď na úrovni, která by v USA mohla podpořit růst těžby.

Dolar dnes vůči koši měn zpevnil o zhruba jedno procento a banka Morgan Stanley předpověděla, že jeho hodnota může po nedávné korekci dál stoupat. Silný dolar podkopává ceny komodit obchodovaných v americké měně, protože zdražuje nákupy investorům v jiných měnách.

\"Hlavním faktorem tlaku na ceny je výrazně zpevňující americký dolar,\" řekl agentuře Reuters analytik Carsten Fritsch z německé Commerzbank. \"Navíc se zdá, že pokles vrtné aktivity v USA, který trvá už 23 týdnů, se zastavil,\" dodal.

Právě prudký růst produkce z amerických břidlicových formací byl hlavní příčinou loňského dramatického propadu cen ropy. Brent v lednu sestoupil až na šestileté minimum 45 dolarů za barel z úrovně kolem 115 dolarů loni v červnu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 64,32 65,52 New York - Nymex WTI červenec 58,63 59,92

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK