Německá průmyslová a obchodní komora zlepšila výhled ekonomiky

28.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. května (ČTK) - Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK) dnes zlepšila odhad letošního růstu německé ekonomiky na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 1,3 procenta. Varovala však, že za příznivým vývojem ekonomiky stojí téměř výhradně mimořádné faktory, jako jsou nízké ceny ropy, slabý kurz eura a nízké úrokové sazby.

Podle šéfa komory Martina Wanslebena je proto hospodářský růst Německa \"dopovaný a vypůjčený\". \"Mimořádné faktory ztrácejí na síle. Cena ropy se znovu zvyšuje a euro se stabilizovalo,\" upozornil podle agentury Reuters Wansleben. Německé hospodářství podle něj není v základu tak konkurenceschopné, jak v současnosti vypadá.

Průzkum DIHK nicméně ukázal, že očekávání německých podniků se dál zlepšují. Německé firmy by podle průmyslové a obchodní komory v letošním roce mohly vytvořit zhruba čtvrt milionu nových pracovních míst.

Nová prognóza DIHK pro letošní hospodářský růst se shoduje s dubnovým výhledem německé vlády. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Hrubý domácí produkt Německa loni stoupl o 1,6 procenta, což bylo nejrychlejší tempo za poslední tři roky. V letošním prvním čtvrtletí však meziroční hospodářský růst zpomalil na 1,1 procenta.

V mezičtvrtletním srovnání se HDP v letošním prvním kvartálu zvýšil pouze o 0,3 procenta po nárůstu o 0,7 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Ekonomický institut DIW dnes předpověděl, že ve druhém čtvrtletí růst zrychlí na 0,5 procenta.

Ministr hospodářství Sigmar Gabriel v dubnu uvedl, že německou ekonomiku budou nadále podporovat nízké ceny ropy a slabý kurz eura. Dodal však, že Německo musí dál pracovat na zlepšování svých hospodářských vyhlídek. Země musí podle ministra více investovat do infrastruktury a hledat způsoby řešení problémů souvisejících se stárnutím populace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK