Coface pro letošek odhaduje světový růst ekonomiky o tři procenta

28.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Pojišťovací společnost Coface pro letošní rok odhaduje globální růst ekonomiky o tři procenta, loni to bylo 2,8 procenta. Na pátém ročníku konference Coface Country Risk to řekl ekonom Coface pro region střední a východní Evropy Grzegorz Sielewicz.

Hlavním přispěvatelem k tomuto růstu jsou podle něj Spojené státy. Eurozóna je na tom přibližně stejně jako loni, ostatní vyspělé ekonomiky také. Významný faktor představuje Čína, jejíž vliv na globální růst je větší než vliv USA a Evropy dohromady.

Velké rozvíjející se ekonomiky (Indie, Čína) sice letos zpomalí růst na sedm procent, přesto je tento výkon impozantní, uvedl Sielewicz. V Rusku očekává pokles o tři procenta. Ve střední Evropě, kde stoupá domácí poptávka, růst zrychlí z loňských 2,5 procenta na 2,7 procenta. V Česku čeká letos růst HDP o 2,5 procenta.

Mezi hlavním faktory letošního vývoje světové ekonomiky patří podle něj pokles cen ropy. Z hlediska jednotlivých odvětví jsou \'vítězi\' obory navázané na ceny ropy, tedy doprava, chemie, pozitivní jsou i výsledky ve výrobě spotřebního zboží, automobilů a v maloobchodu.

Příkladem klíčového odvětví s nejistým vývojem je metalurgie. Ve světě je nadbytečné množství kapacit, jak ve \'starých\' průmyslových zemích, tak v Asii, kde se v souvislosti s budováním infrastruktury v posledních dvaceti letech do produkce železa hodně investovalo. Poptávka po železe však nyní hodně kolísá, což je spojeno i se stagnací ve stavebnictví, upozornil country manažer Coface Česká republika Martin Růžička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK