Dluhy domácností opět stouply, v dubnu dlužily 1,251 bilionu Kč

29.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Dluhy domácností opět vzrostly, bankám dlužily koncem dubna 1,251 bilionu Kč. Za měsíc se dluhy domácností zvedly téměř o pět miliard korun, za rok stouply o 38 miliard korun. Více zadlužené jsou i podniky. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

Firmy na konci dubna dlužily bankám 1,052 bilionu korun, což je o 6,3 miliardy korun více než v březnu a o 57,6 miliardy korun více než loni v dubnu.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo v dubnu 1,432 bilionu korun. Od března se objem vkladů zvýšil o 26,5 miliardy korun, meziročně byl vyšší o 155 miliard korun. Na účty s výpovědní lhůtou domácnosti uložily v meziročním i meziměsíčním srovnání méně. Koncem dubna na nich měly uloženo 298,8 miliardy, což je o 4,9 miliardy korun méně než v březnu a o 29,3 miliardy méně než před rokem.

Centrální banka poskytuje statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK