IDC: Odbyt počítačů letos klesne o více než šest procent

29.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Framingham (USA) 29. května (ČTK) - Celosvětový odbyt osobních počítačů letos klesne o více než šest procent na 289 milionů přístrojů. Předpověděla to výzkumná společnost IDC. Poptávku podle ní tlačí dolů snaha spotřebitelů vyčkat, až se na trhu objeví nový operační systém Windows 10, vliv má ale i pokračující konkurence ze strany smartphonů a počítačových tabletů.

Světový trh s osobními počítači by tak měl zaznamenat již čtvrtý celoroční pokles za sebou. V příštím roce očekává IDC stabilizaci odbytu a v následujícím roce návrat k mírnému růstu.

Softwarová společnost Microsoft hodlá uvést Windows 10 na trh už letos v létě. Podle IDC sice příchod nového operačního systému podpoří trh s počítači, nepovede ale k okamžitému vzestupu prodeje počítačů.

\"Microsoft a prodejci počítačů ještě musejí uživatele přesvědčit o výhodách nového operačního systému a nových osobních počítačů, což bude určitý čas trvat,\" uvedl analytik IDC Loren Loverde. \"Navíc čelí ostré konkurenci ze strany jiných zařízení a slabým výdajům v řadě regionů. V důsledku toho očekáváme, že se odbyt osobních počítačů v příštím roce stabilizuje a v dalších letech bude vykazovat omezený růst,\" dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK