Italská ekonomika stoupla v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta

29.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 29. května (ČTK) - Italská ekonomika se v prvním čtvrtletí dostala z recese, hrubý domácí produkt (HDP) stoupl ve srovnání s předešlým kvartálem o 0,3 procenta. Oznámil to dnes italský statistický úřad, který tak potvrdil svůj předběžný odhad. Údaje jsou příznivou zprávou pro vládu premiéra Mattea Renziho, který při svém loňském nástupu do úřadu slíbil oživit ekonomiku a obnovit tvorbu pracovních míst.

Ve srovnání s loňským prvním kvartálem rostla ekonomika o 0,1 procenta. Statistici původně odhadovali, že HDP zůstal meziročně beze změn.

K expanzi podle statistiků přispěla domácí poptávka, zásoby a investice. Soukromá spotřeba naopak zůstala nevýrazná. Nepříznivě se pak na konečném výsledku odrazila čistá zahraniční poptávka.

Itálie má třetí největší ekonomiku eurozóny. V posledních více než deseti letech ale byla nejslabší ekonomikou celého bloku, uvedla agentura Reuters. Po třech letech hospodářského propadu vláda v Římě na letošní rok už předpovídá růst, a to o 0,7 procenta.

Loni italská ekonomika klesla o 0,4 procenta. V roce 2013 se propadla o 1,7 procenta a v roce 2012 dokonce o 2,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK