HDP ve 1. čtvrtletí rostl proti odhadům ČNB výrazně více

29.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Vývoj tuzemské ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí byl proti odhadům České národní banky vyšší o 2,3 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. Hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí podle dnešních zpřesněných údajů Českého statistického úřadu stoupl meziročně o 4,2 procenta a mezičtvrtletně o rekordních 3,1 procenta.

 

\"V souhrnu lze konstatovat, že skutečnost výrazně předčila očekávání ČNB, která sice předpovídala, že v 1. letošním čtvrtletí ekonomika zrychlí svůj meziroční růst, ovšem v podstatně menším rozsahu,\" uvedl Holub.

Na straně poptávky bylo hlavní příčinou výrazně vyššího meziročního růstu HDP proti prognóze ČNB silné zvýšení stavu zásob. \"Celková hrubá tvorba kapitálu tak v důsledku toho meziročně vzrostla znatelně více, než ČNB očekávala, ačkoli meziroční růst fixních investic naopak lehce zaostal za prognózou,\" uvedl Holub.

Meziroční růst spotřeby domácností a dynamika vývozu i dovozu zboží a služeb rovněž předčila očekávání ČNB. Nižší ve srovnání s prognózou byl naopak meziroční růst spotřeby vlády.

Podle prognózy ČNB bude česká ekonomika letos pokračovat v růstu, který centrální banka odhaduje na 2,6 procenta. Příští rok by měl růst HDP zrychlit na 3,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK