Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 0,8 pct na 1022 bodů

29.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily. Index PX klesl o 0,8 procenta na 1021,8 bodu. Největší ztrátu zaznamenaly cenné papíry sázkové společnosti Fortuna, nejvíc posílily akcie Komerční banky. Vyplývá to z výsledků burzy. Minulý týden akcie stouply o 0,4 procenta.

\"Poslední květnový týden byl relativně klidný na významné události. Investoři sledovali pravidelná makroekonomická data. Výsledková sezona se postupně dostala až na svůj konec, ale žádné další překvapení než potvrzení předchozího trendu nepřinesla. Celkově se dá říci, že alespoň v USA dopadla mírně lépe, než se očekávalo,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu kromě technické změny u NWR byla Fortuna, která přišla o 4,7 procenta na 91,5 Kč. U společnosti se neobjevila žádná zásadní informace. Investoři negativně vnímají nedávné změny ve strategii společnosti, což podle Vaníčka patrně souvisí i se změnou typu investorů z defenzivních na růstově zaměřené.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byla Komerční Banka, která přidala 3,6 procenta na 5360 Kč. Ke konci měsíce se uskutečnila rebalance MSCI indexů. Kvůli vyřazení O2 CR z těchto indexů posílily svoji pozici ČEZ a právě KB.

Pro začátek června se investoři zaměří na zasedání Evropské banky (středa), které by mělo potvrdit dřívější rétoriku ohledně pevného postoje směrem k evropskému kvantitativnímu uvolňování. \"Očekáváme, že potvrzení ostré rétoriky ECB by mohlo pomoci evropským aktivům a naopak oslabit euro,\" dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK