Americké akcie po údajích o ekonomice klesají

29.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. května (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování mírně klesaly a oslabily je zejména údaje o poklesu domácí ekonomiky v prvním čtvrtletí. Investory na Wall Street také znervózňují obavy o Řecko, jemuž dochází čas na uzavření dohody s věřiteli.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel 0,5 procenta a pohyboval se kolem 18.040 bodů. Širší index S&P 500 byl na 2113 bodech se ztrátou 0,4 procenta a index technologického trhu Nasdaq v polovině dne oslabil o 0,3 procenta na 5084 bodů.

Dnešní revidované údaje ukázaly, že americká ekonomika klesla v prvních třech měsících roku o 0,7 procenta, což se zhruba shodovalo s odhady ekonomů. Na trh měly také vliv údaje, podle nichž klesly firemní zisky v prvním čtvrtletí nejsilněji za poslední rok.

Odhady pro toto čtvrtletí naznačují jen mírné oživení ekonomiky v tempu kolem dvou procent. Slabý ekonomický růst by ale mohl oddálit zvyšování úrokových sazeb v USA, což by akciovému trhu vyhovovalo, říkají analytici podle agentury Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK