Euro sestoupilo z maxim vůči dolaru, investoři vybírají zisky

04.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. června (ČTK) - Euro dnes dočasně pokračovalo v silném růstu a vůči dolaru během dne vystoupilo až na dvoutýdenní maximum nad 1,13 USD. Odpoledne ale o své zisky přišlo, protože investoři se rozhodli zinkasovat zisky z nejrychlejšího dvoudenního růstu jeho kurzu za posledních šest let.

Euro kolem 17:10 SELČ zůstávalo proti středečnímu závěru beze změny na 1,1270 USD, předtím se ale vyhouplo až na 1,1380 USD. Dolarový index vůči koši hlavních měn klesl o 0,1 procenta.

Kurz jednotné evropské měny táhl předtím vzhůru prudký růst výnosů německých vládních dluhopisů. Výnos desetiletého německého \"Bundu\", který je hlavním měřítkem úvěrových nákladů v Evropě a v dubnu klesl na rekordní minimum 0,049 procenta, zaznamenal nejvýraznější dvoudenní nárůst od roku 1998. Z dnešního jednoho procenta ale odpoledne klesl na 0,85 procenta.

Euru v předešlých dnech pomáhal návrat inflace v eurozóně a signály možné dohody mezi Řeckem a jeho věřiteli. Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi navíc ve středu uvedl, že banka nemá důvod měnit svou politiku v reakci na nedávný růst výnosů u evropských dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK