Ceny ropy před zasedáním kartelu OPEC nadále klesají

04.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 4. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes druhým dnem pokračují v poklesu a odepisují více než dvě procenta na barel. Investoři očekávají, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na své páteční schůzce ponechá současnou úroveň těžby beze změn. Nadměrná nabídka ropy na trhu by tak mohla pokračovat, což by znamenalo další tlak na pokles cen.

Cena severomořské ropy Brent dnes před 18:00 SELČ vykazovala pokles o 2,3 procenta na 62,35 USD za barel, zatímco americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se prodávala za 58,34 USD za barel se ztrátou zhruba 2,2 procenta.

Ropný kartel OPEC nyní podle analytiků dodává na trh o zhruba dva miliony denních barelů ropy více, než je potřeba. Očekává se, že v pátek svůj těžební limit nezmění. Někteří těžaři ale volají po snížení produkce, které by mohlo podpořit ceny ropy k růstu.

\"I když překvapení ze strany OPEC nelze vyloučit nikdy, vyhlídky na změnu politiky jsou tentokrát mizivé až vůbec žádné,\" uvedl podle agentury Reuters Bhushan Bahree z vedení poradenské společnosti IHS.

OPEC se už loni v listopadu rozhodl ponechat svůj celkový limit pro těžbu ropy beze změny na 30 milionech barelů za den. Tento krok se obecně vysvětloval jako snaha členů OPEC bojovat s konkurenty o podíl na trhu.

Saúdská Arábie a její spojenci ze zemí Perského zálivu, kteří tuto strategii loni podnítili, jsou podle Bahreeho odhodláni na tomto rozhodnutí trvat.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 62,35 63,80 New York - Nymex WTI červenec 58,34 59,64

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK