Statistici dnes zveřejní výsledky maloobchodu za duben

05.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Statistici dnes zveřejní výsledky maloobchodu za duben. V prvním letošním čtvrtletí tržby obchodníků stouply o šest procent, nejrychleji od roku 2008. V samotném březnu růst mírně zpomalil na 5,9 procenta z únorových 6,3 procenta. Útraty klesly jen u oděvů a obuvi, jinak rostly. Zvýšily se i tržby za automobily.

Podle analytiků chuť českých spotřebitelů nakupovat stále roste a čísla za první čtvrtletí naznačují, že motorem ekonomického růstu na straně poptávky bude letos spotřeba domácností.

\"Tomuto výhledu nahrává zlepšující se finanční situace spotřebitelů podpořená rostoucí zaměstnaností, mírným růstem mezd a především extrémně nízkou inflací. Pokles cen spotřebního zboží je lákavým impulsem pro spotřebitele, aby obnovili vybavení domácností, svůj vozový park a dokonce i více cestovali,\" uvedl na začátku května ekonom ČSOB Petr Dufek.

Internetové a zásilkové obchody utržily o téměř 28 procent meziročně víc, prodejny počítačového a komunikačního zařízení o pětinu. Rostly také tržby obchodů s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím a prodejen s domácími a sportovními potřebami. Víc lidé utráceli také v prodejnách potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK