Dolar po údajích z trhu práce v USA výrazně zpevňuje

05.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. června (ČTK) - Americký dolar dnes zaznamenal výrazný nárůst k euru. Zpevňoval ale i k jiným předním zahraničním měnám, na příklad k japonskému jenu se vyhoupl na nejvyšší hodnotu za přibližně 13 let. Trhy reagují na dnešní údaje o rychlejší tvorbě pracovních míst v USA. Nečekaně slušná data posílila přesvědčení, že úrokové sazby v USA by se mohly zvýšit již letos v září.

Euro vůči dolaru vykazovalo před 16:00 SELČ pokles o 1,25 procenta na 1,10985 USD. Ve čtvrtek se vyhouplo až na 1.1380 USD, tedy nejvyšší hodnotu za více než dva týdny. K japonskému jenu dnes dolar zpevnil až zhruba třináctileté maximum 125,74 JPY. Část zisků později odevzdal, naposledy ale nadále připisoval mírně přes jedno procento na 125,64 JPY.

Dolarový index, který zaznamenává výkonnost dolaru ke koši šesti předních zahraničních měn, se pohyboval na 96,58 bodu se ziskem 1,14 procenta.

Podle dnešních údajů amerického ministerstva práce vzniklo v ekonomice USA v květnu zhruba 280.000 nových pracovních příležitostí, což představuje největší přírůstek od loňského prosince. Průměrný hodinový výdělek se v meziročním srovnání zvýšil o 2,3 procenta. Byl to nejvyšší nárůst od loňského srpna. Zvýšení hodinové mzdy naznačuje, že míra inflace USA se přibližuje dvouprocentnímu cíli vytčenému americkou centrální bankou, uvedli analytici.

Zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou by zřejmě podpořilo kurz dolaru, neboť by mělo znamenat příliv investic do USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK