Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 1,7 procenta

05.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily. Index PX klesl o 1,66 procenta na 1004,9 bodu. Největší zisky zaznamenaly cenné papíry pokračující telekomunikační společnosti 02 CR, nejvíc ztratily akcie Komerční banky. Vyplývá to z výsledků burzy. Minulý týden akcie klesly o necelé procento.

\"První červnový týden se investoři zaměřili na středeční zasedání Evropské centrální banky, které však dle očekávání nic nového nepřineslo. Domácí akciový trh se zaměřil ihned v pondělí na zprávy kolem O2 CR, respektive Cetinu,\" popsal dění na trhu analytik J&T banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla Komerční banka, která ztratila pět procent na 5091 Kč. U banky se neobjevila žádná zásadní informace. Dění kolem Řecka tvoří nejistotu v investorské komunitě a především bankovní sektor byl v uplynulém týdnu výrazně zasažen, připomněl Vaníček.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byla O2 CR, která přidala 44 procent na 81,4 Kč. Na začátku týdne se vlastnická PPF vyjádřila, že učiní dobrovolnou nabídku i pro pokračující O2 CR. Cena specifikována nebyla. Současně PPF uvedla, že hodlá pokračující O2 ponechat na burze a že nebude žádat O2 o finanční asistenci.

V příštím týdnu se investoři zaměří na informace okolo Řecka, ale vzhledem k posledním zprávám (sloučení splátek) se zdá, že jednání mohou pokračovat nejméně po celý červen. Sledovat se budou průběžná makroekonomická data, která v návaznosti na lepší výsledky trhu práce z pátku budou mít vliv na spekulace ohledně budoucí měnové politiky, upozornil Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK