Polský plyn z břidlic opouští poslední nadnárodní firma

05.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 5. června (ČTK) - Americká energetická společnost ConocoPhillips ukončila průzkum ložisek břidličného plynu v Polsku. Rozhodnutí dnes zdůvodnila neuspokojivými výsledky. Po odchodu jiných mezinárodních těžebních gigantů tak v polském břidličném plynu zůstávají pouze polské podniky řízené státem, napsala agentura Reuters.

Průzkum ložisek břidličného plynu v zemi v posledních třech letech zastavily konkurenční koncerny Exxon Mobil, Total a Marathon Oil. Letos podobné rozhodnutí oznámil Chevron Corporation.

Velké energetické koncerny se nechaly zlákat odhady rozsáhlých zásob tohoto plynu. Mnozí věřili, že největší středoevropskou ekonomiku čeká podobný boom v břidlicovém plynu, jaký zažily Spojené státy. Jakmile ale v Polsku zahájily průzkumné práce, původní odhady byly sníženy a geologické podmínky případné těžby se ukázaly být velmi složité.

Další ránu odvětví zasadil loňský prudký propad světových cen ropy. Energetické obry přiměl ke snižování výdajů a k zastavení méně slibných investičních projektů.

ConocoPhillips dnes uvedl, že jeho dceřiná firma Lane Energy Poland investovala v Polsku od roku 2009 kolem 220 milionů dolarů (5,4 miliardy Kč) a v rámci licencí pro západní část Baltu vyhloubila sedm vrtů. \"Na komerční objemy zemního plynu jsme bohužel nenarazili,\" uvedl podle Reuters v prohlášení oblastní manažer firmy Tim Wallace.

Někdejší polský premiér Donald Tusk v roce 2011 předpovídal, že první břidlicový plyn ke komerčnímu využití uvidí Polsko o tři roky později. Z průzkumných prací ale žádný takový vrt dosud nevzešel.

Polský distributor plynu PGNiG a polský zpracovatel ropy PKN Orlen jsou nyní jedinými firmami, které tvrdí, že vrtné práce neukončily. Obě řídí stát. Skupina PKN Orlen ovládá český Unipetrol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK