Stavbou roku Karlovarského kraje je rekonstrukce zámku Ostrov

05.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 5. června (ČTK) - Rekonstrukce zámku Ostrov na městský úřad získala dnes hlavní cenu odborné poroty v 15. ročníku soutěže Stavby roku Karlovarského kraje. Veřejnost dala nejvíc hlasů rozhledně Cibulka u Oloví na Sokolovsku. ČTK to sdělila manažerka pořadatelského Regionálního stavebního sdružení Anna Vlášková.

Do soutěže se přihlásilo celkem 25 staveb a sedm projektů. Opět se hlasovalo i o nejlepší zachráněnou památku. Těch bylo vybráno šest a veřejnost upřednostnila rekonstrukci Národního domu v Karlových Varech.

Zámek v Ostrově byl další z řady investic, které město Ostrov dalo do obnovy areálu klášterního a zámeckého areálu, jehož byl zámek součástí. Projektantem rekonstrukce i dodavatelem byla společnost Jurica. Ostrovský zámek dostal také Cenu hejtmana Karlovarského kraje. Přestavba zámku, v němž byla dříve průmyslová škola, přišla město na 177 milionů korun, získalo na něj dotaci. Anton Jurica získal i titul Projektant a stavbyvedoucí roku, ale nejen za samotnou rekonstrukci ostrovského zámku, ale i za dlouholetou projekční práci v kraji.

Mezi stavbami odborná porota ocenila na druhém místě rekonstrukci Grandhotelu Ambassador - Národního domu. Svou cenu dal tomuto projektu i primátor Karlových Varů. Třetí místo obsadila rozhledna Cibulka. Mezi projekty odborná porota dala na první místo přístavbu knihovny Cheb, která zvítězila i v hlasování veřejnosti na internetu.

O titul Stavba roku letos soutěžily stavby i rekonstrukce z celého Karlovarského kraje. Přihlášeny byly bytové domy, hotely, stavby občanské vybavenosti, stavby pro služby, vzdělání, sport, průmyslové stavby i stavby dopravní. Soutěžila i rozhledna a vstup do dolu.

Mezi projekty byly rekonstrukce hotelů, studie zástavby v Karlových Varech, projekt na dostavbu nemocnice nebo lávka přes Ohři. Ze Sokolova byl projekt na revitalizaci sídliště a Cheb přihlásil projekt přístavby knihovny.

Vloni odborná porota nejlépe ohodnotila zrekonstruovanou rozhlednu na Klínovci, druhé místo získal dům Stallburg v Kyselce. U veřejnosti v internetovém hlasování si nejlépe vedla restaurace Smíchovský pavilon v Karlových Varech. V kategorii projektů pak jak u poroty, tak mezi veřejností suverénně zvítězil projekt rekonstrukce Národního domu v Karlových Varech. Letos už soutěží v kategorii zrealizovaných staveb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK