V bavorských Alpách začne dvoudenní summit skupiny G7

07.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Garmisch-Partenkirchen (Německo) 7. června (ČTK) - Finanční kolaps Řecka, ukrajinská krize, globální ekonomika a transatlantické vztahy mají být v centru vrcholné schůzky sedmi velkých světových ekonomik, kterou bude dnes a v pondělí hostit Německo. V přísně střeženém zámku Elmau na jihu Bavorska se sejdou špičky světové politiky, přítomen bude i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker s šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Přestože řecký premiér Alexis Tsipras pozvánku na setkání G7 nedostal a dluhová krize Atén na pořadu jednání oficiálně není, může podle německého tisku dohodnutou agendu zcela zastínit. Jednání mezinárodních věřitelů s Aténami o poskytnutí další finanční pomoci jsou natolik svízelná, že politici zcela jistě využijí setkání i k tomu, aby ladili další postup.

Oficiálně se mají zástupci Spojených států, Kanady, Británie, Francie, Itálie, Německa a Japonska věnovat zejména práci na dohodě o společném postupu v boji proti ebole a dalším tropickým chorobám. Očekává se také sblížení pozic účastníků k připravované dohodě o ochraně klimatu či debata o připravovaných dohodách o volném obchodu mezi Evropskou unií a USA či mezi USA a tichomořským regionem.

Vysoko na programu jednání budou ale spíš vztahy s Ruskem a chování Moskvy na východě Ukrajiny. Řada světových státníků před summitem ukrajinskou reformu a její územní celistvost podpořila. Premiéři Japonska a Kanady v předvečer schůzky Kyjev navštívili, ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek telefonicky hovořil s prezidentem USA Barackem Obamou a hostitelkou summitu Angelou Merkelovou.

Obama a Merkelová se dnes ještě před zahájením summitu projdou v bavorské vesničce Krün, kde chtějí ochutnat místní speciality. Schůzka má demonstrovat solidární spojenectví obou zemí, které údajně nenarušil ani loňský hlučný skandál s elektronickým špehováním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK