ČSÚ sdělí dubnové výsledky průmyslu, stavebnictví a obchodu

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Český statistický úřad dnes bude informovat, jak se v dubnu vyvíjelo stavebnictví a průmysl. Rovněž sdělí výsledky zahraničního obchodu Česka. Březnová čísla byla pro stavební i průmyslovou výrobu příznivá, růst produkce obou odvětví opět zrychlil. Přebytek zahraniční obchodu v třetím měsíci však klesl.

Průmyslová produkce, která zůstává motorem české ekonomiky, letos zatím vytrvale stoupala. V březnu meziročně vzrostla o 6,2 procenta po únorovém 4,5 procenta. Tuzemský průmysl podle analytiků těží z oživení průmyslové aktivity v eurozóně a z nízké ceny ropy. Pozitivní, byť už potupně doznívající vliv, má také oslabení koruny, a pomáhá i oživující se domácí poptávka v české ekonomice.

Na obrátkách letos nabralo i stavebnictví, jehož produkce v březnu stoupla vlivem dopravních staveb o 8,4 procenta, v únoru rostla šestiprocentním tempem. Někteří analytici odhadují, že odvětví by se mohlo dobře vyvíjet i v dalších měsících.

Naopak pro zahraniční obchod březnová čísla nebyla tak pozitivní, podle předběžných výsledků skončil v přebytku 19,2 miliardy korun, což bylo meziročně o šest miliard méně. Negativně se na tom podepsalo obchodování se stroji a dopravními prostředky a s polotovary a materiály. Dařilo se však exportu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK