Nezaměstnanost na jihu Čech klesla, bez práce je 21.737 lidí

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 8. června (ČTK) - Nezaměstnanost v Jihočeském kraji v dubnu klesla o pět desetin procentního bodu na 4,8 procenta. Bez práce bylo 21.737 lidí, o 2260 meziměsíčně méně. Meziročně se počet nezaměstnaných snížil o 1,5 procentního bodu. ČTK to dnes řekl analytik českobudějovického úřadu práce Jiří Beran.

\"V květnu se přišlo na úřady práce v Jihočeském kraji nově zaevidovat 2286 lidí, naopak z evidencí úřady práce vyřadily 4546 uchazečů, přičemž více než 3400 z nich našlo nové zaměstnání,\" uvedl Beran. K 31. květnu úřady práce v Jihočeském kraji evidovaly 20.376 takzvaně dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kteří mohli ihned nastoupit do práce. Proti loňskému květnu to bylo o 6389 osob méně.

V rámci celé republiky Jihočeský kraj evidoval třetí nejnižší podíl nezaměstnaných spolu s Pardubickým krajem po Praze a Plzeňském kraji.

Nezaměstnanost proti dubnu klesla ve všech okresech kraje, přičemž nejvýznamněji na Jindřichohradecku a Prachaticku. Stále nejvyšší nezaměstnanost ze sedmi okresů kraje je stále na Českokrumlovsku - sedm procent, naopak nejnižší podíl nezaměstnaných byl na Prachaticku - 3,4 procenta.

\"Počet hlášených volných míst meziměsíčně opět vzrostl, celkově jich bylo v nabídce 6290, na jedno připadali čtyři uchazeči o zaměstnání,\" uvedl Beran.

mi abz

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK