Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v červnu opět klesla

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. června (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v ekonomiku eurozóny v červnu pokračovala v poklesu a snížila se více, než se čekalo. Náladu podkopala dluhová krize v Řecku a mírné zpevnění jednotné evropské měny. Vyplývá to z výsledků průzkumu organizace Sentix. Index důvěry klesl na 17,1 bodu z květnových 19,6 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali mírnější pokles, a to na 18,7 bodu.

Řecku a jeho mezinárodním věřitelům se stále nedaří pokročit v jednáních o uvolnění zbývajících peněz z dohodnutého záchranného programu. Dohoda by měla odvrátit hrozbu státního bankrotu Řecka. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v neděli upozornil, že k uzavření dohody zbývá stále méně času.

\"Stěží překvapí, že se tento ekonomický ukazatel zhoršil, když budoucnost Řecka je stále nedořešena, jednotná evropská měna opět posílila a dlouhodobé úrokové sazby v poslední době opět vzrostly,\" řekl analytik organizace Sentix Sebastian Wanke.

Pokles zaznamenaly i dílčí indexy zachycující očekávání investorů a jejich hodnocení současné situace. Celkový ukazatel se podle Wankeho ale stále pohybuje na podstatně vyšší úrovni než na začátku roku. Pro eurozónu je to podle něj známka \"solidního vzestupu\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK