Řecko prý předložilo svým věřitelům nový plán reforem

09.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 9. června (ČTK) - Řecko předložilo svým mezinárodním věřitelům nový návrh hospodářských opatření. Zadlužené zemi by mohly pomoci odblokovat zbývající peníze z dohodnutého úvěrového programu. Agentuře AFP to dnes sdělil nejmenovaný evropský zdroj. Věřitelé prý návrh zkoumají.

Hlavními věřiteli Řecka jsou Mezinárodní měnový fond (MMF) a evropské instituce. Řecký kabinet s nimi od února jedná o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z druhého dohodnutého záchranného programu.

Minulý týden řecká krajně levicová vláda odmítla návrh, který předložili mezinárodní věřitelé a jenž počítal s prudkým zvýšením daně z přidané hodnoty. Závazky, se kterými o několik dní před nimi přišli Řekové, naopak odmítli jako nedostatečné věřitelé, kteří zároveň vybídli Řecko k vypracování nového seznamu.

Podle zdroje AFP nyní Řecko předložilo \"protiplán\", který jeho věřitelé zkoumají. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného unijního činitele uvedla, že nový návrh, se kterým měli Řekové přijít již minulý čtvrtek, obdržela Evropská komise.

Řecký premiér Alexis Tsipras v rozhovoru zveřejněném dnes v italském deníku Corriere della Sera uvedl, že kdyby se jeho zemi a věřitelům dohodu nepodařilo nalézt, znamenalo by to \"začátek konce\" pro eurozónu.

Neúspěch jednání o Řecku by podle něj vedl k tomu, že finanční trhy by si začaly hledat další slabý článek v eurozóně. \"Kdyby Řecko zbankrotovalo, trhy půjdou okamžitě hledat další kořist,\" uvedl podle agentury AFP Tsipras s odkazem na Španělsko nebo na Itálii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK