Americké akcie se po třídenním poklesu stabilizovaly

09.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. června (ČTK) - Americké akciové trhy dnes zastavily třídenní pokles a jejich hlavní indexy zůstaly kooem pondělních úrovní. Ke stabilizaci přispěly zejména akcie ropných firem, které těžily z oživení cen ropy. Pozornost investorů se nadále zaměřuje na vyhlídky vývoje úrokových sazeb ve Spojených státech a jednání Řecka s mezinárodními věřiteli.

Dow Jonesův index v závěru obchodování klesl o 0,01 procenta na 17.764,04 bodu. Širší index S&P 500 si naopak připsal 0,04 procenta na 2080,15 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,15 procenta na 5013,87 bodu.

V pondělí americké akciové indexy sestoupily na měsíční minima. Příznivé údaje o ekonomice Spojených států zvýšily očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla již v září začít zpřísňovat měnovou politiku zvyšováním úrokových sazeb.

Zadlužené Řecko podle dnešních zpráv předložilo mezinárodním věřitelům nový návrh reforem potřebných k získání další finanční pomoci, věřitelé ho však dál považují za nedostatečný. Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem zopakoval, že obě strany jsou ještě daleko od dosažení dohody.

Americký dolar po pondělním prudkém poklesu mírně oživil. Podpořil jej růst výnosů amerických dluhopisů a očekávání, že úrokové sazby v USA by se mohly zvýšit již v září.

Euro které v pondělí vyskočilo o 1,5 procenta, ke konci dnešního obchodování vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,1277 USD. Dolar zpevnil také k britské libře a švýcarskému franku, proti jenu zůstal beze změny. Jeho index vůči koši šesti světových měn se nepatrně snížil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK