Akcie v USA posilují, Dow Jonesův index se vrátil nad 18.000 bodů

10.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. června (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování výrazně posilovaly. Smazaly tak velkou část ztrát z předchozích čtyř dnů a Dow Jonesův index se vrátil nad hranici 18.000 bodů. K růstu akciového trhu přispěly podle agentury AP naděje na pokrok v jednáních zadluženého Řecka s mezinárodními věřiteli.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 1,4 procenta na 18.020 bodů. Širší index S&P 500 se dopoledne zvýšil o 1,2 procenta na 2106 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 1,3 procenta na 5079 bodů.

Podle analytika Brada McMillana ze společnosti Commonwealth Financial začínají investoři přesouvat pozornost od finančních problémů Řecka ke zlepšujícím se údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. \"Trh začíná do cen započítávat zlepšující se hospodářství,\" uvedl McMillan.

Investory nicméně nadále znepokojuje nejistota ohledně termínu, kdy americká centrální banka (Fed) zahájí zvyšování úrokových sazeb. Fed od prosince 2008 ve snaze o podporu ekonomiky drží svou základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK