Maloobchodní tržby v USA v květnu nečekaně stouply

11.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 11. června (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech v květnu pokračovaly v růstu a ve srovnání s předešlým měsícem se zvýšily o 1,2 procenta. Američané více utráceli za auta, oděvy a další zboží, a to i přesto, že jim nepatrně vzrostly výdaje za benzin. Dnešní zpráva tamního ministerstva obchodu naznačuje, že největší ekonomika světa po propadu v prvních třech měsících roku nabírá na síle.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že maloobchodní tržby v květnu stoupnou o 1,1 procenta. Ministerstvo zároveň zpřesnilo údaje za březen a za duben - březnu tržby vzrostly o 1,5 procenta namísto původně uváděných 1,1 procenta, v dubnu se pak zvýšily o 0,2 procenta místo původně uváděné stagnace.

Tržby bez zahrnutí kolísavého prodeje aut, benzinu, stavebního materiálu a výdajů v restauracích v květnu stouply o 0,7 procenta. Ekonomové odhadovali, že vzrostou pouze o 0,5 procenta. V dubnu byly tyto takzvané jádrové tržby vyšší o 0,1 procenta, ukázala zpřesněná data.

Solidní data o maloobchodním odbytu, příznivá tvorba pracovních míst a ustálenější aktivita ve zpracovatelském průmyslu podle ekonomů naznačují, že největší světová ekonomika nabírá po pomalém začátku druhého čtvrtletí dech. Tamní centrální banku (Fed) by to mohlo přimět, aby sáhla ke zvýšení úrokových sazeb ze současných rekordních minim ještě letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK