Akcie v USA zpevňují, po zprávě o jednání s Řeckem růst zpomalil

11.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. června (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování zpevňovaly, a navázaly tak na středeční zisky. Počáteční výraznější růst ale zpomalil, když Mezinárodní měnový fond (MMF) uvedl, že v jednáních s Řeckem o uvolnění zbývajících peněz z dohodnutého úvěrového programu přetrvávají velké rozpory. Mise MMF jednání v Bruselu ukončila a vrátila se do Washingtonu.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 0,3 procenta na 18.049 bodů. Širší index S&P 500 přidával 0,2 procenta na 2109 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite téměř 0,1 procenta na 5079 bodů.

Řecko a jeho mezinárodní věřitelé jednají od února o podmínkách uvolnění zbývajících peněz z prodlouženého mezinárodního programu. Navzdory dnešní schůzce mezi řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem ale jednání nepokročila. Řecku přitom docházejí peníze, na konci měsíce ale musí MMF zaplatit dlužnou splátku 1,6 miliardy dolarů.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby v USA v květnu pokračovaly v růstu a zvýšily se o 1,2 procenta. Úřad zároveň upravil směrem vzhůru údaje o dubnových a březnových tržbách. Data společně s dřívějšími údaji o solidní květnové tvorbě pracovních míst podle ekonomů naznačují, že největší světová ekonomika po propadu v prvním kvartálu a pomalém rozjezdu v druhém čtvrtletí nabírá dech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK