Ropa obnovila pokles, oslabil ji Rijád a silný dolar

12.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. června (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes odpoledne vzdaly počátečních přírůstků a obnovily pokles. Trh oslabila odhodlanost Saúdské Arábie zvyšovat produkci, negativně ale na ceny působilo i další posílení amerického dolaru. Cena severomořské ropy Brent kolem 16:30 SELČ oslabovala o téměř jeden dolar na zhruba 64,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela stejným tempem a nacházela se kolem 59,75 USD.

Saúdská Arábie, která je největším světovým vývozcem ropy, uvedla, že jedná se zájemci z Indie o dodatečných dodávkách suroviny. Rijád by tak mohl v těžbě překročit svůj dosavadní květnový rekord 10,3 milionu barelů denně. Větší vývoz saúdské ropy by dál zesílil přetlak nabídky na světovém trhu.

Dolar dnes vůči euru posílil poté, co vyjednávací tým Mezinárodního měnového fondu se ve čtvrtek stáhl z jednání s Řeckem. Silný dolar zdražuje investorům v jiných měnách nákupy dolarových komodit.

\"Ceny dál sestupují, zlepšené vyhlídky poptávky a nadcházející údaje o vývoji počtu vrtů v USA zřejmě pokles zpomalují,\" řekl agentuře Reuters analytik trhu s ropou v německé Commerzbank Carsten Fritsch.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve čtvrtek výrazně zvýšila odhad letošního růstu celosvětové poptávky po ropě. Nově předpokládá, že poptávka letos vzroste o 1,4 milionu barelů proti květnové prognóze nárůstu o 1,1 milionu barelů denně. Podle analytiků společnosti JBC Energy se ale tento růst odehrál hlavně v prvním pololetí, zatímco ke konci roku poptávka podle nich opět oslabí.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 64,15 65,11 New York - Nymex WTI červenec 59,75 60,77

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK