Z Opavy do Prahy vlakem ode dneška bez přestupu, zájem je velký

15.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Opava 15. června (ČTK) - Z Opavy do Prahy vlakem už lze jet bez přesedání, ráno vyjel první přímý spoj. Zájem je velký, České dráhy (ČD) zvažují, že přidají vagony, a v novém jízdním řádu počítají od prosince s dvěma posilovými spoji. ČTK to dnes řekla mluvčí ČD Kateřina Šubová.

První ranní vlak z Opavy byl podle ní zcela vyprodán. Vyprodané jsou i některé další dny. Historicky první přímý spoj mezi Opavou a hlavním městem vyjel ráno z Opavy v 05:55, do Prahy přijel v 09:24. \"Všechna místa byla vyprodaná. Opravdu hodně lidí cestovalo z Opavy. Část cestujících přistoupila v Ostravě-Svinově a Olomouci,\" řekla Šubová. Večerní spoj, který se do Opavy vrátí po 20:00, je podle ní vyprodaný rovněž.

\"Středa je z velké části vyprodaná také. Velký zájem byl i o páteční vlak z Prahy a nedělní naopak do Prahy. Tyto spoje už jsou také vyprodané,\" dodala mluvčí. Hlavně u těchto, ale i u dalších spojů dopravce počítá s tím, že v případě potřeby přidá další vagon. ČD plánují i dva posilové spoje. Zahrnuty budou v novém jízdní řádu platném od prosince. \"Půjde o posilový spoj odjíždějící ve 13:05 z Prahy s příjezdem do Opavy v 16:30. Zpátky by se souprava měla vracet v neděli 15:50 z Opavy, 19:15 bude mít cíl v Praze,\" uvedla.

Vlak nazvaný InterCity Opava nabízí cestujícím klimatizovanou soupravu s bistrovozem, ve kterém je k dispozici Wi-Fi připojení k internetu. \"Cestující mohou využít elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky, jako jsou notebooky nebo mobilní telefony, a rozkládací stolky,\" řekla Šubová. Vlak nabízí i oddíly pro cestující s dětmi do deseti let a místa pro přepravu kol. Spoje kromě výchozích a cílových stanic zastavují jen ve stanicích Ostrava-Svinov, Olomouc a Pardubice.

O vlaku jedoucím z Opavy do Prahy zpívá od roku 1978 v písničce Rychlík jede do Prahy Ivan Mládek. Jejíí text se ale naplnil až dnes ráno. \"Opavu jsem v textu použil, protože se mi rýmovalo z Opavy do Prahy. Původně jsem chtěl použít Ostravu, ale pak jsem s ohledem na všechny ráčkující raději použil Opavu,\" řekl dnes ČTK Mládek. Zpěvák v Opavě na vlakovém nádraží vystoupí dnes večer. Se svou kapelou zahraje a zazpívá těsně po tom, co do Opavy dorazí první přímý vlak z Prahy.

Prostřednictvím spojů ČD a dalších dopravců mají přímé spojení s hlavním městem i Bohumín, Třinec, Český Těšín a Mosty u Jablunkova. Některé vlaky ale zastavují i ve stanicích Studénka a Suchdol nad Odrou. RegioJet tuto možnost nabízí i obyvatelům Havířova či Bystřice a Návsí na Frýdecko-Místecku. Dopravce Leo Expres pak zastavuje i v Karviné a Dětmarovicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK