Senát možná odmítne zvýšit rychlost na některých dálnicích

16.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Senát možná odmítne zvýšit maximální rychlost na některých úsecích dálnic na 150 km/h. Doporučil mu to dnes jeho výbor pro dopravu v rámci novely o pozemních komunikacích. Proti tomuto zvýšení se postavili mimo jiné ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a prezident Miloš Zeman, který kvůli této pasáži už pohrozil vetováním novely.

Zvýšení povolené rychlosti na některých dálnicích prosadila do vládní novely Sněmovna na návrh poslance ODS Ivana Adamce. Podle něj by se vyšší rychlostí mohlo jezdit za dobrého počasí a nízké intenzity dopravy především na nově vybudovaných úsecích dálnic, pokud to umožní elektronické dopravní značky. Podle poslance by vyšší rychlostí bylo možné jezdit na dálnici D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Ostravou a mezi Vyškovem a Kroměříží, na D1 mezi Poděbrady a Hradcem Králové nebo na část D3.

Ministr dopravy ale namítl, že česká dálniční síť zatím na takovouto rychlost není stavěná. Také podle dopravní policie by toto zvýšení rychlosti na dálnicích představovalo riziko pro bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Kvůli bezpečnosti provozu by chtěl zvýšení vetovat také Zeman.

Novela v souladu s vládním návrhem počítá také se zvýšením rychlosti z 90 na 110 kilometrů v hodině na vybraných silnicích první třídy. Podle Ťoka by to mohly být silnice mezi Hradcem Králové a Pardubicemi nebo Mostem a Chomutovem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK