Cena americké ropy stoupla kvůli tropické bouři Bill

16.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. června (ČTK) - Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se dnes zvýšila kvůli tropické bouři Bill. Ta dorazila k Texasu, kde se nacházejí těžařská zařízení a rafinerie. Severomořská ropa Brent však zlevnila kvůli přetrvávajícímu převisu nabídky nad poptávkou na světovém trhu.

Kolem 19:00 SELČ vykazovala cena WTI nárůst o půl procenta na necelých 60 dolarů za barel. Cena Brentu naopak ztrácela téměř 0,6 procenta a pohybovala se pod 64 dolary za barel.

Tropická bouře Bill zatím podle agentury Reuters nenarušila těžbu ropy v pobřežních vodách Texasu. Pozornost se nyní začíná zaměřovat na to, jaký bude mít bouře dopad na provoz texaských rafinerií.

K růstu ceny WTI přispělo rovněž očekávání, že zásoby ropy ve Spojených státech vykážou za uplynulý týden další pokles. Analytici odhadují, že úbytek zásob minulý týden dosáhl 1,8 milionu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 63,58 63,95 New York - Nymex WTI červenec 59,81 59,52

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK