Výdaje Čechů na zahraniční cestovní ruch stouply o pětinu

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - Výdaje Čechů na zahraniční turistiku stouply v prvním čtvrtletí o pětinu. Za dovolené v cizině nebo nákupy v příhraničních oblastech lidé utratili 27,5 miliardy korun. Příjmy Česka z příjezdového cestovního ruchu dosáhly 32,1 miliardy korun, meziročně o tři procenta více. Vyplývá to ze statistiky platební bilance České národní banky (ČNB), na kterou upozornila agentura CzechTourism.

Za růstem příjmů stál vyšší počet příjezdů zahraničních turistů, kteří se v ČR ubytovali. V prvním čtvrtletí jich do ČR přijelo 1,5 milionu, což představuje meziroční nárůst o 7,1 procenta. Nejvýrazněji rostly počty návštěvníků z Itálie, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Velké Británie. Ze vzdálených zemí si nejlépe vedly Čína, Jižní Korea a Spojené státy americké.

\"Do vývoje situace v příjezdovém cestovním ruchu se v prvním čtvrtletí nadále promítala komplikovaná politická situace mezi Ruskem a EU, ale i výrazné oživení na blízkých evropských trzích a rostoucí poptávka čínských a korejských turistů,\" uvedla generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková.

Útraty čínských turistů vzrostly v prvním čtvrtletí v ČR dvojnásobně, nákupy korejských turistů zaznamenaly meziroční nárůst o 160 procent. O více než polovinu ve srovnání s loňským rokem naopak klesly útraty ruských turistů. Vyplývá z údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zajišťuje vracení DPH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK