Pravice ve Sněmovně opět kritizovala návrh na podporu biopaliv

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - Sporný vládní návrh na prodloužení daňového zvýhodnění biopaliv opět čelil ve Sněmovně výtkám zejména opozičních TOP 09 a Starostů a ODS. Úvodní kolo debaty o předloze dolní komora ani dnes nedokončila. Klub TOP 09 a Starostů si vyžádal přestávku na zasedání frakce. Diskuse na plénu měla pokračovat zhruba od 20:30, vedení Sněmovny se ale nakonec dohodlo, že pro dnešek jednání skončí.

O normě o podpoře biopaliv poslanci diskutovali už počtvrté, posunout návrh do výborů se koalici zatím nepodařilo. Předseda klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek opět označil tuto novelu zákona o spotřebních daních za dvojitou podporu skupiny Agrofert, kterou vlastní ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš. Stáhl ale dřívější návrh na zamítnutí normy už v prvním čtení a nahradil jej požadavkem, aby Sněmovna vrátila předlohu vládě k přepracování \"proti korupčním zájmům Agrofertu\". \"To, co tady provádíte, je loupež a korupce za bílého dne,\" řekl Kalousek.

\"Není možné nás urážet. Nejsem tu proto, aby si někdo zlepšoval firmu,\" oponoval místopředseda poslanců ANO Bronislav Schwarz.

Poslanci pravicové opozice vyčítali hlavně ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) to, že podle nich neodpověděl na dotazy, které se týkaly deklarovaného zvýšení počtu pracovních míst, rozpočtových dopadů nebo toho, že s červencem Česko začne kvůli biopalivům porušovat závazky vůči Evropské unii. \"Poprosil bych ministra zemědělství, aby přestal hrát němého Bobše,\" podotkl Petr Bendl (ODS).

Jurečka mimo jiné zopakoval, že Brusel by měl vydat stanovisko k předloze v takzvaném notifikačním procesu do konce měsíce. Připustil úpravy normy ve výborech.

Když Kalousek požádal po dvouhodinové debatě o hodinu a půl dlouhou přestávku, šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek navrhoval, aby Sněmovna hlasovala o její zkrácení na půl hodiny. \"Všichni víme, že do rozpravy jsou přihlášeni ministři, aby mohli odpovědět,\" uvedl. U předsedajícího Vojtěcha Filipa (KSČM) ale Faltýnek s požadavkem nepochodil.

Jednání Sněmovny mohlo pokračovat do pozdních večerních hodin díky tomu, že si to dolní komora už odpoledne na návrh klubů KDU-ČSL a ANO odhlasovala. Filip ale nejprve ohlásil schůzku členů vedení dolní komory a následně dohodu o ukončení dnešního jednacího dne.

Projednávaná novela, která vyvolává tak emotivní diskusi, zachovává podporu vysokoprocentních biopaliv a zavádí u nich minimální daň, která dosud nebyla. Předloha obsahuje i zpřísnění podmínek pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot, v určité míře by musely být nově v každém litru. Na toto právě kritici návrhu upozorňují a říkají, že to povede k vyšší výrobě biopaliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK