Americké akcie po zasedání Fedu výrazně posilují

18.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. června (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování výrazně posilují a index technologického trhu Nasdaq překonal dosavadní průběžný rekord starý více než 15 let. Investoři přijali příznivě středeční závěry zasedání centrální banky USA (Fed).

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) získával 1,1 procenta a pohyboval se kolem 18.140 bodů. Širší index S&P 500 byl s přírůstkem jednoho procenta na 2122 bodech. Index Nasdaq Composite posílil o 1,4 procenta na 5136 bodů a dostal se nad své dosavadní maximum 5132,5 bodu z 10. března 2000.

Fed uvedl, že ekonomika je už natolik silná, aby vydržela první zvýšení základní úrokové sazby z nynější takřka nulové úrovně. Dodal ale, že tempo přitvrzování měnové politiky bude zřejmě pomalé.

Krajně uvolněná měnová politika táhla v minulých letech ceny amerických akcií vzhůru. Analytici nyní vesměs odhadují, že první zvýšení základní sazby přijde na zářijovém zasedání.

Šéfka Fedu Janet Yellenová zopakovala, že Fed se bude ve svém rozhodování orientovat podle nejnovějších údajů z ekonomiky. Investoři tak budou v příštích měsících pozorněji než jindy sledovat statistiky, zejména vývoj na trhu práce. \"Pokud budou nadcházející údaje z trhu práce tak vysoké jako minulý měsíc, udrží to Fed na cestě ke zvýšení sazeb v září a pak možná znovu v prosinci,\" řekl agentuře Reuters Art Hogan z newyorské firmy Wunderlich Securities.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK