Dombrovskis: Jednání euroskupiny o Řecku skončilo bez dohody

18.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 18. června (zpravodaj ČTK) - Dnešní jednání ministrů financí zemí platících eurem o řecké krizi skončilo v Lucembursku bez dohody, uvedl na internetu místopředseda evropské komise Valdis Dombrovskis. Schůzka podle něj vyslala signál Řecku, aby se vážně zapojilo do jednání.

Euroskupina je podle Dombrovskisova vyjádření na twitteru připravena se kdykoliv znovu sejít. Od dnešního jednání euroskupiny, tedy ministrů financí platících eurem, se vzhledem k trvajícímu patu v diskusích mezi Aténami a trojicí mezinárodních věřitelů žádný výrazný pokrok ani nečekal.

Nejmenovaný řecký představitel odpoledne před novináři uvedl, že řecký ministr financí Janis Varufakis své kolegy ze zemí platících eurem seznámil s novými návrhy Atén, které by měly přispět k řešení krize. Detaily zatím nejsou známé.

Řecko dosud odmítalo podmínky, které jeho věřitelé, tedy Mezinárodní měnový fond (MMF), Evropská centrální banka (ECB) a Evropská komise, požadují jako základ pro uvolnění zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dříve dohodnutého záchranného programu. Bez těchto peněz Řecku hrozí, že po konci programu, tedy už od 1. července, bude v platební neschopnosti. Věřitelé zase nesouhlasí s protinávrhem řecké strany.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK