Ceny ropy klesly o dvě procenta, trh má obavy ohledně Řecka

19.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesly zhruba o dvě procenta, dolů je tlačí obavy z důsledků řecké dluhové krize. Investoři navíc před víkendem vybírali prodejem ropy zisky, které jim přinesl růst jejích cen v předchozích třech dnech.

Kolem 17:30 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o více než dvě procenta a pohybovala se pod 63 dolary za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zlevnila o necelá dvě procenta a vrátila se pod hranici 60 dolarů za barel.

Řecko se stále nedokázalo dohodnout s mezinárodními věřiteli na podmínkách uvolnění další finanční pomoci. V pondělí večer se bude řeckou krizí zabývat mimořádný summit nejvyšších představitelů zemí eurozóny. Před ním se odpoledne znovu sejde euroskupina, tedy ministři financí eurozóny. Pokud Atény nepřijdou s novými návrhy řešení, ministrům prý nezbude než začít projednávat otázky kolem hrozícího řeckého bankrotu.

Analytik Olivier Jakob ze společnosti Petromatrix upozornil, že jihoevropské země se v letošním roce nejvíce podílejí na růstu evropské poptávky po ropě. \"Proto by případný řecký bankrot mohl mít na evropskou poptávku negativní dopad,\" dodal.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 62,86 64,26 New York - Nymex WTI červenec 59,33 60,45

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK