Ministerstvo chce kvůli Radě ERÚ upravit energetický zákon

22.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Ministerstvo průmyslu navrhuje upravit energetický zákon, jehož rozsáhlou kontroverzní novelu teprve v květnu podepsal prezident Miloš Zeman. Důvodem je nejasný výklad účinnosti nové Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Materiál na své středeční schůzi projedná vláda.

Již schválená novela energetického zákona počítá s tím, že Rada ERÚ má mít pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden má být jejím předsedou. Předseda bude moci vést radu nejdéle tři roky. Členy a jejího předsedu má nově jmenovat a odvolávat vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu. V současné době jmenuje předsedu ERÚ prezident na návrh vlády, funkční období je šestileté.

ERÚ však již dříve několikrát upozorňoval na údajný nesoulad přijatý v zákoně. Úřad tvrdil, že kvůli tomu, že novela od začátku příštího roku podřídí vedení úřadu zákonu o státní službě, bude muset vedení úřadu v čele s předsedkyní Alenou Vitáskovou skončit již na konci roku, protože ho pod služební zákon převést nelze. Ministerstvo novelu hájilo s tím, že funkce předsedkyně a současná organizace úřadu zůstanou stejné do 1. srpna 2017. Teď předkládá úpravu, která by to měla potvrdit.

V důvodové zprávě nového materiálu ministerstvo přiznává, že posunutím účinnosti vytvoření Rady ERÚ vznikne od 1. ledna 2016 nesoulad mezi účinností energetického zákona, zákona o státní službě a dalších doprovodných zákonů.

\"Proto byla připravena novela energetického zákona, která tento problém řeší a posouvá účinnosti všech předpisů, které souvisejí s termínem ustavení Rady Energetického regulačního úřadu od 1. srpna 2017. Jelikož se jedná o novelizaci platné a doposud neúčinné novely energetického zákona, je nutné, aby tento návrh nabyl účinnosti před 1. lednem 2016,\" podotýká zpráva. Dodává, že vzhledem k časovému presu chce ministerstvo požádat poslance o schválení této úpravy novely již v prvním čtení.

\"Vnímáme to tak, že to tam skutečně došlo k chybě, doufáme, že ji ministerstvo napraví. Dokud ale neuvidíme, že návrh skutečně projde v prvním čtení, tak se na to budeme dívat obezřetně, protože všechny předchozí novely energetického zákona vždy trvaly podstatně déle, než tak, aby se to stihlo do konce roku,\" řekl dnes ČTK mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

ERÚ patřil k hlavním kritikům přípravy novely. Tvrdil, že s ním ministerstvo průmyslu novelu málo konzultuje, a že nedostatečně vyčíslilo její finanční dopady. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) při projednávání v Parlamentu ujišťoval, že novela náklady obyvatel na energie nezvýší. Úřad měl výhrady i ke vzniku rady. Vitásková například loni v listopadu uvedla, že nemá problém s tím, aby rada úřadu vznikla, vadí ji ale její podoba. Upozornila, že může dojít k politizaci instituce, předseda rady se totiž podle ní stane jakýmsi dalším náměstkem ministra průmyslu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK