Řecký tisk označuje jednání s věřiteli za prodlužovaný thriller

22.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Brusel 22. června (ČTK) - Jako o \"protahujícím se thrilleru\" píší řecká média o jednání kolem nejnovějšího návrhu reforem a ekonomických opatření řecké vlády pro mezinárodní věřitele. Po dnešním zasedání euroskupiny, tedy ministrů financí zemí platících eurem, a večerním summitu eurozóny se má v průběhu týdne konat další jednání euroskupiny, na kterém už by konečně mělo být rozhodnuto, zda se obě strany dohodnou, uvedl na svém serveru řecký deník Ta Nea.

Podle listu pokračují \"horečnaté konzultace\" zejména mezi řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem a nejvyššími představiteli dalších zemí \"v rámci konečného úsilí o dosažení dohody s věřiteli\". Šéf řecké vlády jednal telefonicky i s americkým ministrem financí Jackem Lewem.

Šéf euroskupiny a nizozemský ministr financí Jeroem Dijsselbloem uvedl, že prvotní posouzení řeckých návrhů jsou v zásadě dostatečně propracovaná na to, aby obě strany zahájily nový proces vyjednávání dnes odpoledne. Neodpustil si přitom poznámku, že řecké návrhy přišly pozdě a že ministři financí eurozóny by si bývali přáli, aby je obdrželi ve větším předstihu.

Podle listu To Vima učinila řecká vláda \"jeden krok\", který ale nevyústí v dohodu na summitu. Dohoda prý závisí na tom, jaká opatření budou schválena v důchodovém systému; hovoří se o tom, že od příštího roku se začnou omezovat předčasné odchody do penze a důchodové odvody z platů zaměstnanců se podstatně zvýší.

\"Bez výsledků, ale v příznivějším ovzduší než předtím, skončilo setkání euroskupiny. Ministři financí (eurozóny) uvítali řecké návrhy a poukázali na to, že otázka dluhu bude projednána \'po realizaci celého (dosavadního úvěrového) programu\',\" napsal deník Kathimerini.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK