Americké akcie stouply díky naději kolem Řecka, Nasdaq na rekordu

23.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. června (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v pondělí zpevnily a index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil den na novém historickém rekordu. Trhy k růstu podpořila naděje na dosažení dohody s Řeckem, které by se tak mohlo vyhnout hrozící platební neschopnosti. Optimismus ohledně Řecka zpočátku pomáhal k růstu euru, s přílivem dalších zpráv ale jednotná evropská měna zisky odevzdala.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, vzrostl o 0,58 procenta na 18.120,48 bodu. Širší index S&P 500 zpevnil o 0,62 procenta na 2122,99 bodu a Nasdaq přidal 0,72 procenta na 5153,97 bodu.

Akciovým trhům k růstu pomáhalo dění kolem Řecka. Ministři financí eurozóny na pondělní schůzce opatrně přivítali nejnovější návrh Atén na řešení krize s mezinárodními věřiteli. Návrhy je ale podle euroskupiny třeba detailněji prozkoumat. Potrvá prý několik dní, než se zjistí, zda by mohly vést k dohodě. Bez té by Řecku zřejmě na konci měsíce chyběly peníze na dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu.

Náladu podpořily také zprávy o firemních fúzích. Sektor energetiky přidal jedno procento poté, co energetická společnost Energy Transfer Equity učinila nabídku na převzetí Williams Companies, která návrh odmítla. Akcie developerských firem stouply po zprávě, podle které prodej starších domů v USA v květnu stoupl na nejvyšší úroveň za pět a půl roku.

Euro díky řeckým nadějím v pondělí zpočátku zpevňovalo, po vyjádření šéfa euroskupiny o nutnosti vést o Řecku v příštích dnech další jednání ale již v závěru newyorského obchodování k dolaru ztrácelo 0,2 procenta na 1,13355 USD. O část zisků přišlo i vůči jenu, ke kterému přidávalo 0,4 procenta na 139,81 JPY. Dolar k jenu zpevňoval o 0,5 procenta na 123,35 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK