Řecký premiér Tsipras se ve středu sejde s šéfy EK, ECB a MMF

23.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 23. června (ČTK) - Řecký premiér Alexis Tsipras se ve středu sejde s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, šéfem Evropské centrální banky (ECB) Mariem Draghim a šéfkou Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeovou. Oznámil to dnes Tsiprasův úřad. Setkání se podle něj má odehrát kolem poledne, tedy ještě před večerním zasedáním ministrů financí zemí eurozóny, na němž se má jednat o postupu jednání s Řeckem.

Řecká vláda ve snaze dosáhnout dohody předložila v pondělí MMF, ECB a Evropské komisi nové návrhy, jimiž chtějí Atény po týdnech licitací dospět k dohodě s mezinárodními věřiteli. Návrhy zahrnují podle médií zejména vyšší daně a zvýšení příspěvků na důchodové zabezpečení. Lídři eurozóny na pondělním mimořádném summitu návrhy přivítali jako základ dohody, která by zadluženým Aténám pomohla dosáhnout na další peníze.

Atény potřebují finanční pomoc, aby mohly příští týden uhradit dlužnou splátku MMF. Řecku jinak hrozí platební neschopnost a možná i odchod z eurozóny.

Ministři financí eurozóny se znovu sejdou ve středu večer. Ve čtvrtek pak začíná v Bruselu summit Evropské unie, který by soubor řeckých reforem mohl definitivně stvrdit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK