Americké akcie v úterý posílily, trh sleduje vývoj kolem Řecka

24.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. června (ČTK) - Americké akcie v úterý mírně posílily, index technologického trhu Nasdaq Composite díky tomu uzavřel na novém rekordním maximu. Investoři čekají, zda se Řecku podaří dosáhnout s mezinárodními věřiteli dohody, která by odvrátila platební neschopnost této silně zadlužené země.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, stoupl o 0,13 procenta na 18.144,07 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,06 procenta na 2124,20 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,12 procenta a uzavřel na 5160,10 bodu.

Vzhůru zamířily například akcie internetové společnosti Facebook. Jejich cena se zvýšila téměř o čtyři procenta a uzavřela na rekordním maximu 87,88 dolaru. Facebook tak z hlediska tržní hodnoty překonal největší světovou maloobchodní společnost Wal-Mart Stores, napsala agentura Reuters.

Dnešní večerní schůzka ministrů financí zemí eurozóny by mohla přinést rozhodující průlom v několik měsíců trvající snaze řešit řeckou dluhovou krizi. Experti věřitelských institucí by jim totiž měli předložit svůj rozbor nejnovějších návrhů řecké vlády.

\"Trh zřejmě očekává, že to dopadne příznivě. Podle mého názoru je však zapotřebí zůstat ve střehu, protože okolnosti se mohou kdykoliv změnit,\" uvedl analytik Steve Sosnick ze společnosti Timber Hill/Interactive Brokers Group. \"Řecko možná není pro americký trh až tak důležité, mohlo by to však mít velký vliv na euro a dolar a není jisté, jak velký dopad to bude mít na akcie,\" dodal.

Na devizovém trhu dolar v úterý posiloval díky vyhlídkám na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Na euro měly negativní dopad obavy, že případnou dohodu Atén s mezinárodními věřiteli by nemusel schválit řecký parlament.

Jednotná evropská měna se vůči dolaru propadla až na dvoutýdenní minimum 1,1135 USD. Později část ztrát smazala a prodávala se za 1,1174 USD. Oproti pondělnímu závěru tak vykazovala pokles o 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK